‘De schermen geven een nieuwe dimensie aan beleving in de carwash’

Mark de Graaf IJsselmonde

De eerste wasstraat waarbij klanten door een muur van led-schermen moeten rijden is een feit. ‘Het is de eerste op de wereld waarbij dit is gedaan’, zegt eigenaar Mark de Graaf trots. Vanwege corona gaf hij nog geen ruchtbaarheid aan de opening van zijn nieuwste Bob Autowas aanwinst in IJsselmonde. Desalniettemin staat er op zaterdag een flinke rij klanten te wachten voor de interieurbaan. 

De nieuwste wasstraat heeft een frisse uitstraling en er wordt volop gebruikgemaakt van natuurlijke elementen. Door het gebruik van glas maar ook materialen als staal en hout ziet Bob Autowas IJsselmonde er fris en modern uit. “Dat was ook precies mijn doel. We hebben voor de handwaxbaan een grote afbeelding van Curacao, zelf gemaakt. De planten aan de muur bij de interieurbaan zijn momenteel nog nep, maar we werken aan een systeem om recyclewater te gebruiken om in de toekomst in al onze vestigingen echte muurplanten van genoeg water te voorzien.”

Kavel

Het stuk grond waarop de twintigste locatie van Bob Autowas gebouwd is was oorspronkelijk niet van Mark. “Een tijd geleden werd ik benaderd door Bart Koolaard, een autohandelaar. Hij wilde een locatie om zijn auto’s te verkopen en om kleinschalig wat auto’s te wassen. Hij benaderde mij om te kijken of we samen iets konden doen, maar trok zich op het einde terug. Hij wilde zich toch liever op zijn eigen business focussen, maar heeft natuurlijk een vergoeding gekregen.” 

De bouw van het pand nam zo’n tien maanden in beslag. Volgens de eigenaar ging het allemaal vrij snel en werkte de gemeente goed mee. “Ik had eigenlijk liever de kavel hiernaast gehad, maar die was al bezet. De gemeente heeft er wel voor gezorgd dat de bestaande weg verlegd werd en dat onze wasstraat goed bereikbaar is. De ingang zit aan een doodlopende zijstraat, op die manier hebben we het inrijden optimaal kunnen inrichten en hebben we genoeg ruimte om mensen op te stellen.” De wasstraat is vanaf de A15 goed te zien. In de avond wellicht nog beter aangezien het hele pand dan wordt uitgelicht met led’s rondom de rand van het gebouw.

3D projecties 

Zoals bij de meeste vestigingen van Bob Autowas wordt ook in IJsselmonde achteraf betaald. Via drie rijbanen komen klanten bij de wasstraat uit. “We hebben twee inrijportalen waar mensen een programma kunnen kiezen en een aparte rijbaan voor onze vaste klanten met een abonnement.” Dan bereiken klanten het absolute hoogtepunt van de nieuwe wasstaat. Door een muur van led-schermen betreden klanten de 42-meter lange Holz wasstraat. 

De schermen zorgen voor een nieuwe beleving in de wasstraat en maken er een ware attractie van. “De schermen vielen qua kosten eigenlijk wel mee, het zijn vooral de speciaal gemaakte 3D projecties die deze innovatie zo duur maken”, zegt Mark lachend. Normaliter zijn elektronica en water niet de beste combinatie. Volgens de eigenaar zit de truc hem in het aanhouden van de schermen. “Ook als we gesloten zijn blijven de schermen aan, door de warmte die de schermen uitstralen komt er geen vocht in.”

Volgens de eigenaar zorgen de schermen voor grote herhaalwaarde van zijn carwash. In de toekomst wil hij meer met thema’s gaan werken. “We horen nu al mensen praten over de wasstraat met de schermen. Het zorgt ervoor dat ze een tripje naar de carwash meer als familieuitje gaan zien. Door de curve lijkt het alsof je echt door de schermen wordt getrokken.” Het betreden van de wasstraat wordt voor de klant makkelijk gemaakt doordat Mark niet voor een ketting maar een kunstofband heeft gekozen. Het is volgens hem gebruiksvriendelijker en vraagt minder onderhoud. Daar staat wel tegenover dat sterkvervuilde velgen niet makkelijk schoon te krijgen zijn. “De band beweegt niet op de baan waardoor het schoonmaken lastiger is.” 

Beter wasproces

De wasstraat zelf is minder lang dan op veel andere locaties van Bob Autowas. Volgens de eigenaar is dat het resultaat van een optimaal wasproces. “Je ziet dat veel wasstraten voor lang, langer, langst kiezen. Ik vind het juist mooi om te zien dat je met een kleinere wasstraat hetzelfde resultaat kunt behalen. We hebben hier een Holz van 42 meter lang, dat we met die lengte de auto zo schoon krijgen is ook het resultaat van de chemie die we gebruiken van Caramba.” 

Bob Autowas IJsselmonde wil zich onderscheiden door de sfeer. Naast de beleving is dat het geen dat er volgens Mark uit moet springen. “Een auto schoonmaken kan iedere wasstraat. Mensen moeten terugkomen door dat ze de service en sfeer hier fijn vinden.” Die service is met de interieurbaan en speciale handwaxbaan ook zeker aanwezig. Kosten nog moeite zijn gespaard om de auto echt schoon te krijgen. “De handwaxbaan is wel een mooie feature op deze locatie. Mensen die voor de optie kiezen komen na de wasstraat verticaal op een band te staan. Een van onze medewerkers spuit vervolgens wax op de auto en boent deze terwijl de band loopt in met met een polijstmachine.” De nieuwe locatie kost een slordige vier miljoen euro, maar dan heb je ook wat. Op naar vestiging 21. 

Vergeet niet om morgen onze zelfgemaakte fotoreportage te checken, hier op carwashnieuws.nl !

Leave Your Comment

Your email address will not be published.