ABS Carwash gaat voor eerste kettingwasstraat op Texel

Waddeneiland Texel is volgens broers Mark-Peter (55) en Robert-Jan Graaf (53) klaar voor de eerste kettingwasstraat. Nadat de mannen in 2014 een roll-over bij hun ABS schadebedrijf opende, is het tijd voor meer capaciteit. “We zitten met onze roll-over echt aan de max. Soms staan er vijf mensen in de rij. Dan moeten mensen echt te lang wachten”, zegt Robert-Jan Graaf.

Dat het zo’n groot succes zou worden, durfde Robert-Jan in eerste instantie niet te hopen. “Toen we in 2014 opende zat er al een bedrijf met een roll-over op Texel, maar die machine was sterk veroudert en zag er qua looks niet echt uitnodigend meer uit. Wij dachten dat we het beter konden en zo geschiedde.”

Schadeherstel

Het openen van de wasgelegenheid zorgde voor een impuls van klanten bij het schadebedrijf. “Het is sowieso een win-win. We kunnen aan cross-selling doen, wanneer mensen een krasje of andere schade hebben is de stap naar onze schadeafdeling niet zo groot, ze zijn er immers toch al. Aan de andere kant werken we graag met schone auto’s daarom wasten we vroeger auto’s altijd met de hand voor we begonnen met het repareren van een schade, na afloop werd de auto dan ook weer schoon opgeleverd. Dat wassen met de hand nam vaak toch al gauw een uur in beslag. Nu kunnen we de auto gewoon met onze eigen roll-over wassen, een stuk efficiënter”, zegt Robert-Jan.

In een paar jaar is het wasgedeelte aardig uit z’n jasje gegroeid. Het bijzondere is volgens de eigenaar dat er ondanks dat er niet aan marketing wordt gedaan, zo’n 1500 waspassen in omloop zijn. “Dat laat wel zien dat er een markt is hier op Texel. Daarbij krijgen we nu nog amper toeristen over de vloer, terwijl dat misschien nog wel de grootste groep mensen hier op het eiland is. De bedoeling is om onze pijlen daarop te richten wanneer de nieuwe wasstraat er eenmaal staat.”

Wasstraat

Robert-Jan en Mark-Peter bij de roll-over

Wanneer alles meezit wordt nog dit jaar gestart met de bouw van een volledig nieuw pand op steenworp afstand van de huidige locatie. Door corona duurt alles echter net wat langer. “Toen de eerste golf begon hebben mijn broer en ik besloten om toch nog even te wachten omdat we eerst wilde zien wat voor invloed corona zou hebben op de carwashbranche. Het oude pand dat op de gekochte grond stond hebben we wel alvast gesloopt. Toen we zagen dat het wel meeviel voor de branche hebben we het plan uit de ijskast gehaald en alles in gang gezet. Echter loopt nog niet alles zoals we zouden willen”, zegt hij.

De vergunningen voor de bouw en realisatie van het nieuwe complex werden aangevraagd echter stuitten de broers op aardig wat vragen van de gemeente. “Momenteel wachten we op de definitieve vergunningen. We moesten aan wat aanvullende eisen voldoen om echt te gaan bouwen. Qua financiering gooide corona roet in het eten. Waar de bank eerst enthousiast was, veranderde dat door de coronacrisis. Als schadeherstelbedrijf vallen we onder de automotivesector en die doet het toch aanzienlijk minder goed dan de carwashbranche op dit moment. Daar moesten we de bank opnieuw van onze plannen overtuigen. De laatste hobbel op de weg is de toevoer van water en stroom. De voorzieningen op Texel zijn op die punten wel sterk verouderd en nog niet ingesteld op dergelijke bedrijven. Uiteindelijk komt het wel goed, maar ik ga niet roepen dat we al dit jaar opengaan want dat is nog maar de vraag.”

Plannen

Het plan van de broers is om op het 1100 vierkante meter grote terrein een Christ kettingwasstraat van 28 meter lang te plaatsen. “We hebben wederom voor Christ gekozen omdat ze met de beste aanbieding kwamen. Daarnaast is onze roll-over ook van hen en dat is dan weer handig met het onderhoud. Deze houden we ook gewoon aan zodat bestelbusjes tot 2,80 meter hoog ook gewoon bij ons kunnen blijven wassen.”

Naast de wasstraat komen er drie wasboxen op het terrein waar mensen zelf de auto kunnen wassen. De stofzuigers komen op het oude terrein bij het schadeherstelbedrijf om ook de binding daarmee te blijven houden. “We vinden het niet handig om mensen te laten stofzuigen naast wasboxen, daarnaast zou het terrein dan toch alweer snel druk aanvoelen en dat willen we juist niet. Daarom creëren we vijf stofzuigplaatsen op ons oorspronkelijke terrein om de hoek.”

Toekomst

Waarom Mark-Peter en Robert-Jan op deze leeftijd nog met zo’n groot project starten? “Wij zien echt de potentie die Texel heeft voor een dergelijke wasstraat. Daarnaast is het belangrijk om te doen wat je leuk vindt, dan voelt het immers niet als werken. Uiteraard steken we met dit project onze nek uit, maar we doen dat natuurlijk ook met het oog op de toekomst. We kunnen beiden wel met onze vrouw op de bank gaan zitten, maar daar voelen we ons nog te jong voor, daarnaast willen we actief blijven. Het contact dat we met mensen hebben door ons bedrijf geeft ons ook weer energie. Wij denken dat dit een groot succes gaat worden”, besluit Robert-Jan.

  • Wim Boom
    16 april 2021 at 21:44

    Super mannen dit gaat jullie lukken veel succes met de ontwikkeling er van jullie zijn het waard .tot de eerste wasbeurt

    Reply

Leave Your Comment

Your email address will not be published.