Kansen voor carwash: Aantal elektrische auto’s neemt flink toe

In het jaar 2027 moeten alle kleine bedrijfswagens in lidstaten van de EU elektrisch zijn. Deze nieuwe regel gaat gelden voor grotere bedrijven en overheden, maar zal drie jaar later ook voor kleinere bedrijven en organisaties gelden. De plannen zouden eind dit jaar verder concreet gemaakt moeten worden. Het nieuws komt een paar dagen nadat bekend werd dat de subsidiepot, om privé een elektrische auto aan te schaffen, nu al op is.  

In totaal bedroeg het subsidiebudget voor dit jaar 71 miljoen euro. Daarvan konden zo’n 22.000 kopers profiteren; per auto was 3350 euro beschikbaar. Brancheorganisatie Bovag pleit ervoor om het bedrag voor volgend jaar, nu al beschikbaar te stellen om ervoor te zorgen dat de verkoop van nieuwe elektrische modellen niet stokt. Mensen die wel nog per se dit jaar elektrisch willen rijden, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto, al is ook dat potje al bijna leeg. 

Carwash 

De elektrificatie van het wagenpark is dus aan een flinke opmars bezig. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Onlangs vertelde Cliff Fong, mede-eigenaar van het Nieuw-Hollands energiebedrijf al over de eventuele mogelijkheden voor carwashes. Het laden bij tankstations is namelijk al aan een opmars bezig, bij wasstraten is het nog vrij onontgonnen gebied. Als het aan Cliff ligt gaat daar dus aankomende tijd verandering in komen. “De energie waarmee de elektrische auto’s worden opgeladen, lever je met een enorme winstmarge”, zegt hij.

Aan de ene kant is het marketingtechnisch interessant want er wordt meer service geboden en kan daardoor dus meer klanten opleveren, aan de andere kant gaat de behoefte naar de extra service groter worden. “Steeds meer mensen hebben een elektrische auto. Gemiddeld komen er zo’n 100.000 auto’s bij een wasstraat. Nu is slechts een klein percentage elektrisch, maar dat percentage neemt in rap tempo toe.” Volgens de ondernemer, die zelf ook een elektrische auto rijdt, zijn elektrische rijders veel opzoek naar goede laadfaciliteiten. “Hoe makkelijk is het dan om tijdens het stofzuigen, waar mensen gemiddeld wel tien minuten mee bezig zijn, de auto ook meteen bijna helemaal vol te laden.” 

Leave Your Comment

Your email address will not be published.