Verduurzaming carwash centraal op Tankstation Vakbeurs

Duurzaamheid is een hot item in de carwash branche. Verschillende leveranciers zijn afgelopen tijd aan de slag geweest met het thema met verschillende nieuwe producten tot gevolg. Op de tankstation vakbeurs die 9 en 10 november in Expo Houten werd gehouden, toonden veel bedrijven mogelijkheden om te verduurzamen aan ondernemers uit de branche. 

Qua opstelling was de beurs een beetje hetzelfde als andere jaren. Veel ondernemers zijn er vooral om collega’s te ontmoeten, maar vergapen zich voor de welbekende borrel aan de stands van tankstation -en carwashleveranciers. Buiten de gebruikelijke standhouders staan er dit jaar ook enkele leveranciers van poetsmiddelen en shopproducten. Dergelijke producten worden steeds meer verkocht naast de gebruikelijke wasbeurten. 

Dozen 

Een mooi voorbeeld van innovatie op milieuvlak is het bag-and-box systeem van chemieleverancier Dr. Stöcker. Het systeem werd volgens ondernemer Jeroen Houweling speciaal ontwikkeld om de ecologische voetafdruk te verkleinen. ‘Veel wasstraten werken nog altijd met grote plastic chemie kannen. Het schoonmaken en opnieuw vullen is een tijdsintensief en niet duurzaam proces. We moeten vaak zelf langs de locaties om lege kannen op te halen. Daarom bedachten we een systeem dat voor 90 procent minder afval zorgt. Een plastic zak die, wanneer leeg, makkelijk opgevouwen kan worden en bij het afvalt gerecycled kan worden. Hetzelfde geldt voor de kartonnen doos waar de zak in zit.’ 

Bandenpomp

Een opvallende stelling op de stand van Ergox. Ondernemer Henk Wildeman kwam afgelopen jaar met een nieuwe idee. ‘Ons stofzuigsysteem in combinatie met de mattenklem wordt op heel veel plaatsen gebruikt inmiddels. We kregen echter ook steeds vaker de vraag om een bandenpomp te installeren. Daarop heb ik deze opstelling gebracht waarin alles verwerkt zit. Een complete zuil die tankstations bijvoorbeeld kunnen plaatsen als een alles-in-één oplossing voor het pompen van banden en stofzuigen van auto’s. De paal komt met een payter, maar kan ook voorzien worden van een barcode scanner zodat wasklanten bijvoorbeeld gratis kunnen wassen, maar het systeem ook als stand-alone unit gebruikt kan worden’, legt hij uit. 

Een andere grote innovatie is volgens hem een software update. ‘Al onze stofzuigsystemen zijn geüpgraded en ondernemers kunnen nu per stofzuigplaats zien of er bijvoorbeeld een storing is of dat iets de slang blokkeert. Ondernemers krijgen automatisch een melding als er ergens wat mis is en hoeven niet langer het hele systeem te onderzoeken. Daarnaast besparen we enorm veel energie. Ons systeem is niet alleen stil, wat onwijs fijn is op het stofzuigplein, het bespaart ook energie doordat de slangen alleen werken als mensen de slang uit de houder trekken. We besparen daarmee enorm veel energie, wat zeker in de huidige tijd voor iedere ondernemer een winst is’, besluit hij. 

Schuimwax

Fabrikant Christ gooide het productengamma qua chemie op de schop. Niet alleen werden alle producten voorzien van een nieuw label. De producten werden in categorieën opgedeeld. ‘We hebben lijnen voor wasboxen, roll-overs en wasstraten en prijzen ze nu ook zo aan. Daarnaast hebben we speciale producten die helemaal neutraal zijn en dus ook geen geur of kleur bevatten. Deze zijn geoptimaliseerd om makkelijker af te breken door water recycling installaties’, zegt Jelle Goudswaard van Christ. Speciaal voor de bubblegun in wasboxen bracht Christ een schuimend product op de markt voor extra beleving. Verder kon de fabrikant melden dat inmiddels de eerste roll-overs uit de Alpha categorie in Nederland zijn geplaatst.

De Roll-over van Washtec

Feedback

Savan Waalwijk, leverancier van onder andere stofzuigunits en bandenpompen, innoveerde het productengamma rigoureus. ‘We hebben feedback opgehaald bij klanten en aan de hand daarvan onze producten aangepast. Het resultaat is inmiddels al te zien bij een hoop Tango Tankstations in Nederland. Het nieuwe model bandenpomp kan zo geleverd worden dat er geen perslucht nodig is maar enkel een stroomkabel voor een compressor volstaat. Daarnaast kunnen we de apparaten leveren met payter of barcodescanner, maar ook muntgeld is nog mogelijk. We hoeven niet de hele machine te vervangen maar kunnen de unit aan de zijkant aanpassen. Daardoor is het mogelijk om ook later bijvoorbeeld een payter toe te voegen’, zegt Mark Eikhout. 

Roll-over

Fabrikant Washtec is het enige bedrijf dat dit jaar een volledige roll-over meeneemt naar de beurs. De nieuwste Smart Care roll-over trekt veel bekijks. ‘Het is een speciaal groen showmodel. Het eerste exemplaar is overigens ook al in Nederland verkocht en wordt in december geplaatst. De machine is echt state-of-the-art’, zegt Arthur Wessels van Washtec. Was de roll-over zo uniek maakt? ‘De Smart Care heeft een speciale set met sensoren die de positie en vorm van de auto nog veel beter kan herkennen. Hierdoor kunnen we de auto nog veel schoner maken. De borstels komen hierdoor nog beter op alle plekken. Doordat de auto echt wordt ingelezen kan een wassing daarnaast nog sneller worden afgerond.’ 

De gepresenteerde machine heeft nog een aantal voordelen volgens Arthur. ‘De machine is vanaf elke plaats op de wereld in te stellen middels een eenvoudig app. Dat geldt ook voor het doseersysteem dat net als de chemie in de machine zelf is weggewerkt. De pompen zijn zelfontluchtend en kalibreren zichzelf waardoor telkens precies de juiste hoeveelheid wordt gebruikt. Het enige dat ondernemers nog hoeven doen is de chemie bijvullen, de rest kan de machine zelf.’ Naast de machine is ook de Aquapur Modular te zien. Dit recycle systeem is zo gemaakt dat het modulair uit te breiden is afhankelijk van de grote van de waslocatie. Zo is het systeem ook geschikt voor roll-overs.  

Bedrukte muur

Voor extra beleving in de washal presenteert Cleanbuild nu ook op deze Nederlandse beurs het systeem waarbij panelen in de washal bedrukt kunnen worden. Op deze manier Is het mogelijk om extra beleving te creëren in een wasgelegenheid. Naast de gebruikelijke witte panelen is het dus ook mogelijk om voor een spannendere uitstraling te kiezen. De eerste bedrukte panelen worden binnenkort in een Nederlandse washal geplaatst. 

Wasboxen 

Savona ging afgelopen tijd aan de slag met de aanstuurunit voor wasboxen. De eigen locatie in Oisterwijk werd al uitgerust met de nieuwe schermen. ‘We hebben waterdichte schermen ingebouwd waarmee je in de wasbox makkelijk voor een bepaalde handeling kunt kiezen. Daarbij kun je op een groter scherm precies zien wat je moet doen voor het beste wasresultaat. De kleur van de lans correspondeert met de gekozen stap zodat je ook gelijk ziet wat je moet doen. We kunnen bestaande wasboxen ombouwen naar dit systeem en kunnen een payter toevoegen of bijvoorbeeld een qr-code op het scherm plaatsen dat je als je wast een gratis kop koffie in de shop kunt halen. De stand alone units kunnen we in elke kleur wrappen’, zegt Cédric wildbergh.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.