Schuldenvrij studeren naast baan bij Loogman Groep onverwachts succes

Loogman studenten

Een actie van de Loogman Groep waarbij studenten in ruil voor hun tijd en inzet, zonder schulden de eerste stappen van hun carriere kunnen beginnen, is een groot succes geworden. “In eerste instantie hadden we wat moeite om de juiste doelgroep te bereiken, maar toen dat uiteindelijk gelukt was, kregen we meer aanmeldingen dan waarop we hadden gehoopt”, aldus Kees Yzebaart, directeur van de Loogman Groep.

Het idee om studenten te helpen werd een jaar eerder bedacht. “Ik was aan het praten met een medewerkster en kwam erachter hoe hoog de studieschuld van sommigen was. Daar schrok ik wel van. Door zo’n schuld is het moeilijk om na een opleiding een woning te kopen, het huidige leenstelsel klopt gewoon niet in mijn ogen. Daar wilde ik dus wat mee doen”, zegt Kees.

Schuldenvrij studeren

Het idee was vrij simpel. In ruil voor 15 werkuur in de week krijgen de studenten 600 euro per maand salaris en daarnaast betaalt de Loogman Groep het lesgeld, boekengeld en andere benodigdheden voor de studie en zelfs een eventuele buitenlandtrip wordt vergoed. “We kregen enorm veel media-aandacht met het initiatief, echt leuke exposure, maar er kwam niemand op af. Uiteindelijk hebben we maar vijf studenten kunnen aannemen terwijl we plek hadden voor tien.”

De conclusie was dat de goede doelgroep niet met de gebruikte communicatiemiddelen werd bereikt. “Toen hebben we in samenwerking met een DJ een nummer en videoclip opgenomen. Dat hebben we in juni van dit jaar gelanceerd. Het leverde nogmaals een hoop media-aandacht op”, legt hij uit. Kees bezocht verschillende radiostations waaronder Slam en FunX en ineens stroomde de aanmeldingen voor het project binnen.

Verschillende achtergronden

Tussen de vele aanmeldingen zaten mooie en ontroerende verhalen. Mensen van verschillende achtergronden en milieus die soms moeite hadden om überhaupt te gaan studeren, reageerde op het project. “Uiteindelijk hebben we besloten om in plaats van tien, achttien mensen de kans te geven op een mooie start. We zijn met hen overeenkomsten aangegaan zonder kleine lettertjes. Als ze klaar zijn hoeven ze ook niet bij ons te blijven werken, we zouden het juist mooi vinden als ze elders een mooie carrière kunnen opbouwen en wij ze een mooie boost hebben kunnen geven.”

De kersverse nieuwe medewerkers zijn inmiddels allemaal begonnen. Niet op één filiaal of op één bepaalde positie. “De studenten zijn goed verspreid over het bedrijf en komen ook uit verschillende regio’s. We hebben mensen in de brasserie van onze golfclub, maar ook een aantal bij verschillende wasstraten. De jongeren werken er met veel plezier en nu al zien we dat ze anderen ook weer enthousiasmeren om bij ons bedrijf te komen werken. Het zijn behalve werknemers ook echt ambassadeurs van de Loogman Groep geworden.”

Werknemers probleem

Zoals veel carwashes was het voor de Loogman Groep lastig om geschikte medewerkers voor de wasstraten te vinden. Het project zorgde ervoor dat HBO’ers werden aangetrokken, een groep die normaliter niet snel geneigd is om in de wasstraat te werken. “Natuurlijk is het in deze tijd sowieso misschien wel makkelijker om personeel aan te trekken om dat de horeca niet geopend is momenteel, het is even kijken hoe het gaat als dat veranderd. Voor ons heeft het project in ieder geval goed uitgepakt, misschien zou het voor anderen in de branche die ook om personeel verlegen zitten ook wel een goede oplossing zijn. Het is belangrijk om creatief te zijn en anders te denken dan de rest.”

Hieronder de videoclip die werd gemaakt:

Leave Your Comment

Your email address will not be published.