Belgische ondernemers staat ondanks heropening het water aan de lippen

BBRV

Na de tweede gedwongen sluiting van een maand zijn de Belgische carwashes weer zo’n anderhalve week open. Desalniettemin staat het water de meeste Belgische carwashondernemers aan de lippen. “Enkele kleine spelers zijn al omgevallen”, aldus Theo Huisman, Ad-intrim voorzitter van de Belgische brancheverenging BBRV.

“We mogen weer wassen, maar daar is ook alles mee gezegd”, zegt Theo ernstig. Door de tweede gedwongen sluiting zijn de wasgelegenheden in België in totaal drie van de twaalf maanden gesloten geweest. “Hoe je het ook went of keert 2020 was een vreselijk jaar voor de carwashbranche in België ook al mogen we nu weer wassen. We hebben in 2021 veel goed te maken, maar we zijn een flexibele branche die z’n schouders eronder zet en er weer vol voor gaat.”

Extra druk

Sinds de heropening is het extra druk in de Belgische wasstraten. “Ondanks dat de Belgische overheid carwashes als niet noodzakelijk had bestempeld zagen de auto’s in het straatbeeld er na een maand niet wassen beestachtig vies uit. Het duurde wel even voor er echt rijen voor onze eigen carwash ontstonden. Het was niet echt perfect wasweer toen we weer open mochten daardoor kwam het wat langzamer op gang dan we hadden verwacht.”

Wat volgens Theo ook niet helpt is dat zijn carwash vlakbij de grens met Nederland is. Doordat er in Nederland andere regels gelden dan in België, trekken steeds meer Belgen de grens over. “Je ziet dat in het algemeen sowieso. Belgen trekken de grens over om toch te kunnen shoppen. Hier mag dat namelijk niet zo maar. In de carwash gelden overigens ook andere regels dan in Nederland.”

Mondkapjes

Waar het in Nederland pas sinds kort verplicht is om een mondkapje te dragen in de carwash, is dat in Belgie al langer het geval. “Bij ons draagt eigenlijk bijna iedereen een mondkapje in de wasstraat. Dat komt ook omdat het bij ons al veel langer verplicht is, ook op andere plekken om een mondkapje te dragen. Daarnaast zijn de regels om bijvoorbeeld boodschappen te doen ook strenger. Daarvoor geldt dat je slechts met één persoon mag komen. Dat is ook de regel met betrekking tot het wassen van de auto. Slechts één iemand mag komen wassen”, legt hij uit.

Een andere maatregel is de avondklok. In België geldt tussen 0:00 uur en 05:00 uur een avondklok. “Gelukkig hebben we in België niet heel veel wasgelegenheden die 24/7 geopend zijn. Waar er in Nederland best wat stand-alone wasboxen zijn die wel altijd te gebruiken zijn hebben we dat hier niet zo. Dit komt ook omdat in het verleden dat soort plaatsen gebruikt werd door drugsdealers en ander gespuis. Desondanks hoop ik dat er snel een vaccin komt en dat we corona achter ons kunnen laten.”

Leave Your Comment

Your email address will not be published.