Project Waskathedraal vertraagd: ‘Ik was wat te optimistisch’

Het grootste wasstraatproject van ondernemer Rob van den Boogaard van Autoradam – de waskathedraal – loopt vertraging op. In eerste instantie zouden de eerste palen al in de grond moeten zitten, maar dat is nog altijd niet het geval. Rob hoopt nu om eind 2023 te kunnen starten met de bouw. ‘Ik was wat te optimistisch. Zoals overal in de bouw, loopt ook dit project vertraging op en dat komt mede door de ambtelijke molen waar je met zo’n project doorheen moet.’

Het grote aantal innovaties dat Rob wil toepassen nemen ook meer voorbereidingstijd in dan hij eerder dacht. ‘We hebben liever een langere voorbereidingstijd dan dat we tijdens de bouw voor onverwachte uitdagingen komen te staan.’ Aan het plan ligt inmiddels een enorm stedenbouwkundig boekwerk ten grondslag volgens de ondernemer. ‘Je moet aan zo veel eisen voldoen tegenwoordig. We moeten zelfs beschrijven welke planten waar komen, dus dat zijn zaken die wel even tijd kosten. Niet alleen om ze goed uit te voeren, maar ook om vervolgens door alle commissies te komen die hun zegje over een dergelijk project moeten doen.’ Volgens hem werken de betrokken ambtenaren wel allemaal goed mee en duurt het traject vooral vanwege de omvang wat langer.

A-locatie

De plaats waar de waskathedraal moet verrijzen is volgens Rob een echte a-locatie. ‘Daarom is de gemeente ook erg betrokken. Ze zijn heel kieskeurig in wat ze wel en niet mooi vinden en willen voorkomen dat Amsterdam en het gebied eromheen in een soort blokkendoos verandert. Daarbij moet ook aan een enorme lijst met duurzame eisen worden voldaan. Niet alleen het pand en de wasstraat moeten duurzaam zijn, ook de bouw moet op een duurzame wijze gebeuren’, zegt hij.

Qua duurzaamheid is volgens de ondernemer aardig wat mogelijk. ‘Het regenwater vangen we straks op zodat we dat kunnen gebruiken en recyclen in de wasstraat. De hele gevel wordt straks groen van planten en net als Almere komt het hele dag vol met zonnepanelen. Dat is ook wel belangrijk aangezien er een soort chronisch tekort aan stroom is ontstaan waardoor het krijgen van de juiste aansluiting op het net ook nog een opgave op zich is.’ Inmiddels is qua setup ook al meer duidelijk voor Rob. ‘Er komen twee wasstraten, een interieurbaan en autospa, daarnaast komt in ons pand een restaurant en een e-bike experience center’, besluit hij.

Leave Your Comment

Your email address will not be published.