Oud-voorzitter Bovag Wassen zorgde voor boycot Carwash Tour

Oud-voorzitter van Bovag Wassen, Mark de Graaf, heeft toegegeven persoonlijk een stokje te hebben gestoken voor het bezoeken van carwash WeWash tijdens de carwashtour voorafgaand aan de Carwash Show Europe afgelopen jaar. Hij was op dat moment naast ondernemer en leverancier tevens voorzitter van de brancheorganisatie. In een reactie laat ICA voorzitter Eric Wulf weten dat het niet de bedoeling kan zijn dat een dergelijke tour op deze manier georganiseerd wordt, maar dat het aan organisators Promedia en Bovag is welke wasstraten bezocht worden tijdens de tour.

De rel begon afgelopen jaar voor aanvang van de Carwash Show Europe. Waar Fred Komen, eigenaar van wasstraat WeWash, op vraag van Promedia zijn wasstraat aan het voorbereiden was op de internationale bezoekers van The Carwash Tour. Ineens werd het bezoek aan zijn wasstraat op het laatste moment afgezegd. ‘Ik vind het een hele rare gang van zaken. Promedia is hier langs geweest en ik ben bij hen op kantoor geweest, alles was rond. Tot ik ineens een mail kreeg dat ze toch mijn carwash niet meer zouden bezoeken’, zegt hij enigszins teleurgesteld. ‘Van Holland, Brushcom, Dr Stocker, Hansa stonden ook op de beurs en zijn leveranciers van mij dus ook zij worden benadeeld terwijl ze allemaal op de beurs stonden. Onlangs heb ik ook nog te horen gekregen dat ik geen lid mag worden van de Bovag, ook dat is nog nooit eerder voorgekomen bij een onafhankelijke brancheorganisatie.’ 

Bovag

Volgens Fred is het vrij bijzonder dat hij geen lid mag worden, maar hij heeft al een idee waarom dat zo is. ‘Toen ik mijn wasstraat wilde bouwen heeft BOVAG zich in een rechtszaak gemengd. Ze kwamen met een rapport over de vermeende waspotentie in de stad Almere, waar mijn wasstraat is gevestigd. Enkele ondernemers wilden onder de noemer oneerlijke concurrentie voorkomen dat ik een wasstraat zou bouwen. De zogenaamd onafhankelijke brancheorganisatie kwam toen met een rapport met onrealistische cijfers in mijn nadeel. De rechter veegde na een tegenrapport van Yvonne Schutrup dit rapport van tafel.’ 

ICA

Eric wulf president van de International Carwash Association is niet blij met wat er gebeurd is. Desondanks was hij niet betrokken bij het besluit om de wasstraat in Almere niet te bezoeken. ‘Dat is aan onze partners Promedia en Bovag. Dat er partijen worden uitgesloten is niet de bedoeling natuurlijk. Het argument dat ze niet op de beurs zouden staan gaat niet op. Want de leverancier van de wasstraat van WeWash, DICO was wel degelijk exposant op de beurs. De ICA zou nooit mensen uitsluiten, zeker niet op de manier waarop dit is gegaan. Dat dit zo is gelopen daar distantieren we ons dan ook zeker van’, besluit hij.

DICO en WeWash zijn nog altijd niet blij over de gang van zaken. ‘Dat een organisatie als Promedia zo z’n oren laat hangen naar 1 ondernemer die als grootste exposant op de Carwash Show Europe gezegd schijnt te hebben dat als hij zijn zin niet kreeg, niet meer op de beurs zou verschijnen, dat is toch ongehoord. Gelukkig is Mark inmiddels geen voorzitter meer van Bovag Wassen, hoe dat ooit zo heeft kunnen zijn is natuurlijk ook al gek. Iemand die niet alleen wasstraten heeft, maar ook leverancier is, met twee petten op dat moet niet kunnen’, zegt Theo Heikamp van DICO Nederland. Hij geeft aan nog niet zeker te weten of zijn bedrijf nog een keer deelneemt aan de beurzen die georganiseerd worden door Promedia. ‘Ze laten zich dicteren door BOVAG, ACE en Mark de Graaf. De beurs organisator zou juist een onafhankelijke positie in moeten nemen en zorg moeten dragen voor een breed beeld van de gehele branche’, besluit hij. 

Leave Your Comment

Your email address will not be published.