Bovag:‘Bodemreiniging zeker geen overbodige luxe’

Bodemreiniging

“Het reinigen van de bodem van de auto kan zeker geen kwaad”, aldus Tom Huyskens, woordvoerder bij branchevereniging Bovag. Hij zegt dat in reactie op het nieuwsartikel dat Algemeen Dagblad afgelopen weekend plaatste. In het artikel staat dat de Duitse tegenhanger van de ANWB, ADAC had opgeroepen om de bodem van een auto niet te laten wassen in de wasstraat en in de wasstraat een goedkoop wasprogramma te kiezen die de optie niet bevat. 

Sowieso is Bovag niet te spreken over het tegenstrijdige bericht. “Enerzijds wordt opgeroepen om geen duur wasprogramma te nemen vanwege de bodemreiniging, anderzijds staat in het artikel dat lak verzegelingsproducten wel belangrijk voor de auto zijn. Die producten zitten juist alleen in de dure programma’s omdat ze simpelweg ook meer kosten”, zegt Huyskens. 

Middendruk bodemreiniging

Volgens voorzitter van Bovag wasbedrijven en eigenaar van Bob Autowas, Mark de Graaf, kan het reinigen van de bodem van de auto helemaal geen kwaad. “Het artikel komt oorspronkelijk uit Duitsland. Wat ze daar vroeger deden was echt met hoge druk de bodem van auto’s wassen. In theorie zou dat problemen kunnen geven bij oude, niet al te sterke auto’s. Bij de wasstraten in Nederland werken de bodemwassers meer als spoeling met middendruk en niet met extreem hoge druk. Het is juist goed om nu de pekel en het opgehoopte zout dat er waarschijnlijk door de koude dagen nog zit van de bodem te spuiten. Dat hoopt zich op op plekken waar je het niet wil en is dan juist schadelijk voor de auto.”

Zowel Huyskens als De Graaf onderschrijven beiden dat ze nog nooit klachten hebben gehoord van autobezitters met betrekking tot schade veroorzaakt door bodemreiniging in de de carwash. Bieden onderschrijven ze wel het belang van een goede voorwas, iets dat ook in het artikel werd benoemd. “In het artikel staat ook dat een goede voorwas belangrijk is voor een auto de wasstraat in gaat. Dat klopt wel, dan krijg je zeker het beste resultaat. Wij doen het niet handmatig bij onze wasstraten, maar machinaal. Daardoor behalen wij het beste resultaat en doordat machines de auto voorwassen hebben we geen last van plekjes die worden overgeslagen bijvoorbeeld”, zegt De Graaf.

Wasbox met bodemreiniging

Hendrew Loman Dos Santos, eigenaar van Carwash Loman in Heteren vindt het nieuwsbericht ook erg vreemd. Niet alleen zijn wasstraat beschikt over een bodemwasser, ook zijn wasboxen hebben de optie tot het schoonmaken van de onderkant van de auto. “Sommige klanten komen speciaal naar ons omdat we deze optie hebben op de wasboxen, van kleine tot zeer luxe autobezitters. Wij hebben ook nog nooit klachten of beschadigingen gehad door deze optie”, zegt de ondernemer. 

Leave Your Comment

Your email address will not be published.