Aantal auto’s in Nederland stijgt verder

Het aantal auto’s in Nederland blijft stijgen. In 2023 werden er bijna 370.000 nieuwe auto’s geregistreerd, dat is een stijging van 19 procent in vergelijking met een jaar eerder. De verwachting van Bovag was dat er 340.000 auto’s geregistreerd zouden worden, maar dat aantal is dus ruimschoots gehaald.

Het meest geregistreerde merk in 2023 in Nederland is Volkswagen, dat vorig jaar op de tweede plek stond. Het meest verkochte model is de Tesla Model Y. Van de totale nieuwverkoop was 1,1 procent diesel, 30,4 procent benzine 37,1 procent hybride en 30,8 procent elektrisch.

Elektrisch 

Het aandeel elektrische auto’s in het totale aantal registraties lag afgelopen jaar met 30,8 procent bijna 7,5 procent hoger dan in 2022, toen het aandeel EV’s in de nieuwverkoop 23,5 procent bedroeg. RAI Vereniging en BOVAG benadrukken het belang van subsidiëring en fiscale stimulering van elektrische voertuigen. Er zijn vooral zorgen voor de periode na 2025, vanwege het gebrek aan stimulans om over te stappen naar elektrisch rijden. 

2024

Voor dit jaar verwachten RAI Vereniging en BOVAG dat er in totaal 360.000 auto’s geregistreerd worden. Het blijft vooralsnog afwachten welke invloed de stimulering en subsidiering hebben op de vraag en aanschaf van elektrische auto’s bij particuliere en zakelijke kopers. Verder spelen economische ontwikkelingen een belangrijke rol. 

Leave Your Comment

Your email address will not be published.