‘Wij denken niet dat mensen gevaar lopen op corona tijdens ons Halloween-evenement’

halloween shell de wetering

Afgelopen jaren is het organiseren van evenementen in de wasstraat steeds populairder geworden in Nederland. Steeds meer wasbedrijven organiseren iets waarbij Halloween een steeds populairder thema is geworden. Carwash Nieuws spreekt met drie bedrijven en brancheorganisatie BOVAG over het wel of niet door laten gaan van een carwash-evenement rondom Halloween tijdens Corona. 

Carwash Druten organiseert regelmatig evenementen en wilde dit jaar voor het eerst groots uitpakken met Halloween, eigenaar Marien Verhaaf heeft echter na het horen van de nieuwe corona-maatregelen van de overheid de stekker uit dit evenement getrokken. Dennis Kok, carwash-manager bij Shell De Wetering laat het evenement doorgaan: “Wij denken niet dat mensen gevaar lopen op corona tijdens ons Halloween-evenement. Mensen mogen de auto tijdens het bezoek die avond niet verlaten.” Roy Visser, bedrijfsleider van het onlangs geopende ’T Vosje in Oosterhout laat het Halloween-evenement tevens doorgaan. “We passen alleen de tijden aan omdat we al om 20:00 dicht moeten zijn.” 

‘Wij gaan zeker door’

Shell De Wetering last het evenement absoluut niet af. “We hebben het evenement wel enigszins aangepast. Mensen zijn alleen welkom als ze vooraf online een ticket kopen. Op die manier kunnen we de bezoekersstromen managen tijdens de avond. Als we zien dat de tickets in anderhalf uur uitverkocht zijn kunnen we de rem erop gooien en bijvoorbeeld een maximum van 250 kaarten instellen. De video die we als promotie voor het evenement hebben gemaakt is al meer dan 20.000 keer bekeken dus animo is er zeker”, aldus manager Dennis Kok.  Hij denkt dat het evenement volledig binnen alle nieuwe corona-maatregelen kan plaatsvinden. 

“We hebben een ploeg van vijftien mensen die tijdens de avond mensen laten schrikken.” Volgens Dennis is de wasstraat lang genoeg waardoor  de ‘acteurs’ anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden. Ze dragen ook allen een mondkapje en handschoenen en het grootste gedeelte van het evenement bevindt zich buiten. “We scannen de kaartjes van mensen door het raam heen, waardoor er in principe geen contact is. Mensen gaan van A naar A, ze stappen thuis in en vervolgens weer thuis uit zonder echte tussenstop. Daarom denken we ook dat het verantwoord is om dit evenement door te laten gaan.” 

‘Toch besloten om het uit te stellen’

Ondernemer Marien Verhaaf zat lange tijd in dubio of hij dit evenement wel of niet moest laten doorgaan. Na het zien van de laatste persconferentie hakte hij de knoop door en besloot hij om het dit jaar niet door te laten gaan. “We weten niet zeker of we ieders veiligheid wel echt kunnen garanderen. In principe mag je maar met vier mensen bij elkaar en met dertig figuranten zou dat al een onmogelijke opgave worden. We hebben het zekere voor het onzekere genomen omdat we niet willen dat ons bedrijf ineens gesloten zou worden.” Na alle voorbereidingen vindt hij het wel erg jammer, gelukkig was de kaartverkoop nog niet gestart. “Dit wilde we anderhalve week van tevoren doen. Volgend jaar een nieuwe poging.” 

‘We passen de tijden aan’

Roy Visser, bedrijfsleider van wasstraat T’ Vosje in Oosterhout past enkel de tijden van het evenement aan. In eerste instantie zou het evenement van 18:00 uur tot 22:00 uur zijn, maar dat werd aangepast naar 17:00 tot 20:00. “In principe mogen we nog maar open tot 20:00 uur dus dat was een noodzakelijke aanpassing, verder gaat alles door zoals gepland. We hebben aardig wat voor onze wassers in petto”, zegt hij lachend.

Naast het bedrijf in Oosterhout is een bedrijf gevestigd dat handelt in schminck en nepbloed, vorig jaar werd er zelfs het WK bodypainten georganiseerd. “Dat bedrijf gaat ons flink helpen samen met vier studenten die daar stage lopen zorgen ze ervoor dat iedereen er echt eng uitziet. Verder hebben we heel veel vrijwilligers. Een ander bedrijf sponsort muziek en special effects. Als we de reacties op Facebook moeten geloven gaat het heel druk worden. We werken niet met kaartjes vooraf dus op de avond zelf gaan we het zien.” 

‘Zolang het binnen de maatregelen kan, is er geen probleem’

Volgens Erik Stern, branchemanager carwash bij BOVAG is er ondanks de coronamaatregelen nog best wat mogelijk. “Zolang je je houdt aan de regels van het kabinet kun je doen wat je wilt. Als mensen gewoon in de auto blijven zitten en je laat ze schrikken dan is een Halloween-evenement gewoon een extra feature in de carwash, dat kan geen kwaad. Zolang je ervoor zorgt dat er niet onnodig groepen mensen bij elkaar komen dan is er geen probleem. Ga je nu een feestje organiseren op het stofzuigplein dan weet je dat mensen uiteindelijk wel naar elkaar toetrekken, dat is wel opzoeken van de grenzen. We hopen bij BOVAG dat ondernemers zich ten alle tijden aan de regels houden, want als dat niet gebeurd dan kan dat effect hebben op de hele branche en dat willen we natuurlijk niet. Daarom vragen we iedereen om zich aan de richtlijnen te houden en niets te doen dat je bedrijf en de branche in gevaar kan brengen.”

Leave Your Comment

Your email address will not be published.