Martin Kniest opent Matz Social Academy

Wasstraat ondernemer Martin Kniest opende afgelopen week samen met de gemeente Deventer de Matz Social Academy. Voor hem was het een droom die werkelijkheid is geworden. Na zijn televisieserie ‘De Wasstraat’ stond zijn manier van werken met statushouders bij zijn Matz Carwash flink in de belangstelling. Nu krijgt hij de kans om meer statushouders te begeleiden naar de arbeidsmarkt. 

Komend jaar wordt gestart met een pilot voor de gemeente Deventer in samenwerking met Werk- en leerbedrijf KonnecteD. In eerste instantie worden twee groepen met statushouders begeleid naar de arbeidsmarkt aan de hand van de speciaal ontwikkelde Matz Social Methode. 

Verschil maken

De methode is volgens Martin tot stand gekomen door anders te denken: ‘Een verschil maken doe je in eerste instantie vanuit je hart. Vrijwel alle mensen in het sociale domein voelen een intrinsieke motivatie om mensen te helpen. Deze menselijke benadering is essentieel. Wat echter, veelal door externe factoren en opgelegde werkwijzen, niet altijd gebeurt, is het “probleem” bij de kern aanpakken. Aan de ene kant zijn er de mensen met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit Matz Social en haar ‘academy’ helpen we hen niet alleen met bijvoorbeeld inburgerings- of taalcursussen, maar brengen we ook eventuele psychische, financiële, familiaire en lichamelijke uitdagingen in kaart. Vervolgens nemen wij, namens hen, een centrale positie in tussen alle instanties waarmee zij te maken krijgen. We brengen ze met elkaar in contact, schakelen desnoods een tolk in en zorgen dat wederzijdse afspraken worden nagekomen.’

Leave Your Comment

Your email address will not be published.