Alberto Stegeman op de bres voor Leus Almelo

Televisiemaker Alberto Stegeman is voor zijn programma Steman op de Bres achter een oplichter van Rob Leus gegaan. De man in kwestie kwam meerdere keren tanken, zonder af te rekenen en dupeerde meerdere ondernemers in de regio rondom Almelo. ‘Ik ben uiteraard blij met de hulp en de aandacht voor het probleem, maar daarmee is het helaas niet opgelost’, zegt hij stellig. Ondertussen kan hij nog altijd fluiten naar zijn geld.

De schade voor de Almelose ondernemer is opgelopen tot enkele honderden euro’s. Het begon volgens hem een paar maanden geleden. ‘Hij kwam bij een ervaren caissière hier en kwam er bij de kassa achter dat hij te weinig geld bij zich had. Omdat hij zo betrouwbaar over kwam, schoot ze het voor uit de fooienpot.’ De man kwam zoals dit verhaal waarschijnlijk al doet vermoeden nooit terug om het bedrag te betalen. Daar bleef het echter niet bij. 

Jerrycans

Een aantal weken later kwam dezelfde man weer terug. ‘Deze keer kwam hij ’s nachts. Hij had een jasje aan van een schoonmaakbedrijf. Mijn collega herkende hem niet en liet hem gewoon tanken. Hij gooide niet alleen zijn auto vol, maar ook meerdere jerrycans en vertrok vervolgens zonder te betalen. Toen ik het hoorde heb ik beelden van de man op mijn bewakingscamera op Facebook gezet. Daar kreeg ik enorm veel reacties op. Het werd meer dan 2000 keer gedeeld.’ 

Doordat het bericht zoveel gedeeld werd, kwam het ook terecht bij de producenten van het programma van Alberto Stegeman. ‘Zij doken in de zaak en kwamen erachter dat er in de omgeving nog veel meer tankstations gedupeerd waren. Daarnaast verbleef de man in kwestie enkele weken in een hotel zonder te betalen. De schade die hij heeft veroorzaakt is dus enorm. Vorige week was op televisie te zien hoe Alberto Stegeman de man in kwestie aanpakte. Helaas ook zonder resultaat.’ De beelden van de uitzending zijn hier te zien.

Shaming 

Ondernemer Rob Leus staat er in de branche om bekend doorrijders of ander soort dieven openlijk op zijn Facebook te plaatsen. ‘Het moet een afschrikkend effect hebben. Als je hier tankt zonder te betalen of wat anders steelt dan kom je met je gezicht herkenbaar op ons kanaal. Het helpt ook wel want een tijdje geleden had ik iemand die alsnog wat kwam afrekenen. Wanneer mensen dat doen haal ik ze ook van de pagina.’ Volgens de ondernemer hoeft hij van de politie niets te verwachten. ‘Ze komen hier een paar keer per week om beelden te vragen voor misdrijven elders in de stad. Als ik aangifte wil doen van iemand die heeft getankt zonder te betalen, dan willen ze die niet opnemen. Ondanks den verregaande maatregelen die ik heb genomen om het te voorkomen.’ 

Leave Your Comment

Your email address will not be published.